Nuttige info

Schaatsenbeurs

Op de derde donderdag van september vindt ‘s avonds de jaarlijkse Schaatsenbeurs plaats in het clubhuis in Voorschoten. Iedereen is dan welkom om te klein geworden schaatsen te verkopen en nieuwe goed passende schaatsen te kopen. Ook overige artikelen die met schaatsen te maken hebben, kunnen verhandeld worden. Hierbij valt te denken aan racefietsen, fietskleding, schaatskleding, skeelers en beschermmateriaal.

Schaatsspecialist Jan van der Hoorn uit Ter Aar is altijd weer bereid om deze avond met schaatsen (nieuw en tweedehands) en overige artikelen richting Voorschoten te komen. Daarnaast lopen er diverse trainers rond die u met vragen kunt bestoken. Op deze avond is het ook mogelijk om clubkleding aan te schaffen. Deze avond wordt ook iedereen verzocht om zijn of haar abonnement(en) op te halen. 

Piet Hoogeveen Wisselbokaal

Jaarlijks wordt tijdens de jaarvergadering de Piet Hoogeveen Wisselbokaal uitgereikt aan een persoon of groep personen die zich verdienstelijk heeft gemaakt of zich bijzonder heeft ingezet voor de IJsclub. Ook persoonlijke prestaties, met name op schaatsgebied, kunnen hierbij worden betrokken. 

Aansprakelijkheid

Er komen bij sportorganisaties als de KNSB of de ijsvereniging steeds vaker schadeclaims binnen, voornamelijk over lichamelijke schades. Wanneer de KNSB verantwoordelijk wordt gesteld voor schades ontstaat er een probleem, omdat niet bekend is hoe met de schuldvraag moet worden omgegaan. Schades die worden berokkend door een andere schaatser moeten bij de desbetreffende persoon worden verhaald en niet bij de KNSB of de vereniging. Toch moeten we ons als vereniging beter beschermen tegen schadeclaims. De risico’s zijn niet op de vereniging te verhalen wanneer de verantwoordelijke trainer voor aanvang van training of wedstrijd (iedere keer weer) iedereen waarschuwt voor de risico’s. Het is uw plicht om de schaatsers bij onze vereniging te waarschuwen en te attenderen op het gebruik van beschermende middelen, zoals handschoenen, brillen en mutsen. Voor de lesuren en wedstrijden op Leiden is het dragen van een helm verplicht (zie verder het verhaal over de helmen). Tijdens het rijden van marathons is snijvaste been- en enkelbescherming verplicht gesteld door de KNSB. Zorg dat de laatste, de enkelbescherming niet omhoog kan kruipen tijdens het schaatsen.

Veiligheid

Het bestuur heeft op advies van de Technische Commissie het dragen van een helm op de ijsbaan in Leiden op de jeugduren (MAL, WOL, DO2 en DO3) verplicht gesteld vanaf het seizoen 2001-2002. Nu zijn de helmen al niet meer weg te denken bij de trainingen en wedstrijden. Deze regel wordt zelfs al over genomen door andere clubs in onze regio. Hieronder nog even de regels met betrekking tot het dragen van een goede helm.

Acht redenen om géén helm te dragen

 • Hij drukt mijn haar plat.
 • Het is zo heet.
 • Dat gewicht op m’n hoofd is vervelend.                
 • ‘t Staat stom.
 • Ik word uitgelachen.
 • Ik hou van wind door m’n haar.
 • Ik heb er geen nodig, ik ben een goede schaatser.
 • Ze zijn tamelijk duur. 

Er is maar één goede reden om hem wel te dragen: Uw veiligheid!!

Het is gebleken dat het dragen van een helm ernstig hoofd- en nekletsel kan verminderen of zelfs voorkomen. Je moet dan echter wel de goede helm dragen. Wat is nu wel een goede en geen goede helm?

De schaatshelm moet aan een aantal voorwaarden voldoen: 

 • Hij moet van achter rond om het hoofd lopen en dus geen punt aan de achterzijde hebben
 • Hij mag niet te strak zitten
 • Er moeten luchtgaten in de helm zitten

Een goede goede helm is te bestellen bij de ijsclub (zie rubriek clubkleding).

GEEN HELM = NIET SCHAATSEN !!!

logo-IJSCLUBContact:
STGV IJsclub Voorschoten
Postbus 46
2250 AAVoorschoten
 

Bezoekadres:
Clubgebouw en Landijsbaan IJsclub Voorschoten
Anthoni van Leeuwenhoekkade 38
2251JS Voorschoten
071-5616400

facebook

FreekvanOs

Adri-Hendriks